Nincs bejelentkezve.

Geréby család

A korábban Gremsperger nevű család 1840. október 8-án kapott címeres nemességet, Gerébyre való névváltoztatással és Ötömösi előnévvel. Az Ötömösi Geréby család ekkor került Pest - Pilis - Solt - Kiskun vármegyébe.

A lajosmizsei Geréby Majort Ötömösi Geréby Gyula alapította. A köztiszteletben álló, a szegények jótevőjeként is fellépő földesúr nemzetközileg is elismert ménest létesített a majorban. Okleveles gazdászként a birtokot mintagazdasággá fejlesztette.

A birtok központjaként és a család lakóhelyeként szolgáló kúriát Geréby az 1800-as évek vége felé építtette. Az épület eklektikus stílusú, melyben főleg neobarokk és klasszicista elemek dominálnak.

Geréby Gyula 1918-ban 51 éves korában, felesége, Margit, 1941-ben 65 évesen halt meg. Mindketten a lajosmizsei temetőben nyugszanak. Lányuk, Katinka, Argentínába emigrált, ahol 1989-ben hunyt el.

 


« Vissza: Geréby Kúria Hotel

Törzsvendég kedvezmény /Geréby törzsclub ajándék

Egy egyszerű kérdés megválaszolásával megnyerheti a Geréby Kúria Hotel és Lovasudvar 2 fő 2 éj félpanziós csomagját vagy foglalhat akár 50% kedvezménnyel törzsvendégkártyája birtokában.

Törzyvendégkárya

További info és kártya igénylés >>>